WWA – co ten skrót oznacza dla żywności i dlaczego jest tak ważny ?
Z roku na rok obserwujemy jak nasi Klienci stają się coraz bardziej świadomi i wyedukowani, co sprawia, że sami zgłaszają się do nas z bardzo szczegółowymi pytaniami. Bardzo nas cieszy fakt, że wiedza dotycząca bezpieczeństwa żywności i suplementacji staje się coraz bardziej powszechna, bo wiemy, że jest to ważny element współczesnej edukacji i klucz do trafnych wyborów przyjmowanych produktów, a co za tym idzie zdrowia.
W związku z powyższym, coraz częściej otrzymujemy od naszych Klientów zapytania dotyczące zawartości WWA w preparatach GAL.
WWA to Wielopierścieniowe Węglowodory Aromatyczne. Szczególnie istotnym zjawiskiem, determinującym właściwości niektórych WWA, jest występowanie w ich cząsteczkach obszarów zwiększonej gęstości elektronowej. Wystąpienie tego zjawiska, ma zazwyczaj szkodliwe skutki zdrowotne, bowiem po dostaniu się do ustroju żywego organizmu WWA mogą wykazywać działanie kancerogenne.
WWA powstają głównie w procesach niecałkowitego spalania związków organicznych. Proces zachodzi zarówno w warunkach naturalnych (np. podczas pożaru lasu), jak i w środowisku człowieka (spalanie odpadów, spaliny pojazdów mechanicznych, działalność przemysłowa). Wielkość emisji WWA do środowiska zdecydowanie przeważa ze źródeł antropogennych. (Źródło: strona www WSSE Kraków, https://wsse.krakow.pl/page/wielopierscieniowe-weglowodory-aromatyczne-wwa-jako-szczegolna-grupa-zwiazkow-budowa-wlasciwosci-zagrozenia/)
Mając na uwadze jak ważny jest ten parametr, cyklicznie badamy nasze preparaty w tym zakresie zlecając wykonanie wspomnianych badań wyłącznie Laboratoriom, które posiadają akredytację.
Dla potwierdzenia, że nasze suplementy diety są pod tym względem w pełni bezpieczne, poniżej prezentujemy Państwu wyniki badań dla wybranych produktów z oferty GAL. Zachęcamy do zapoznania się z nimi.