28.08.2018

Acerola, czyli skarbnica witaminy C

Jednym z najpopularniejszych i najskuteczniejszych sposobów na podniesienie odporności jest zażywanie witaminy C. Wbrew powszechnemu przekonaniu, to nie cytryna jest jej najbogatszym źródłem, a acerola. Zjedzenie 3 owoców pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę u dorosłego człowieka. Natomiast 180 ml soku z tych owoców zawiera jej tyle samo co 14 litrów soku pomarańczowego.

Acerola jest wiecznie zielonym krzewem, którego owoce swoim wyglądem, miąższem i kolorem przypominają wiśnie, dlatego zwana jest też wiśnią z Barbadosu. Owoce są najbardziej wartościowe pod względem prozdrowotnym, kiedy są jeszcze zielone. Nie każdy lubi ich kwaśny smak, dlatego można przyjmować je w formie kapsułek.

Na co działa?

Acerola jest naturalnym przeciwutleniaczem, zawiera cenne dla organizmu polifenole, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Witamina C zawarta w owocach aceroli chroni komórki przed stresem oksydacyjnym oraz wspiera prawidłową produkcję kolagenu. Dzięki temu naczynia krwionośne, kości, skóra, zęby i dziąsła prawidłowo funkcjonują. Wspomaga ponadto utrzymanie prawidłowych funkcji psychologicznych, a także funkcjonowania układu odpornościowego w trakcie intensywnego wysiłku fizycznego oraz po nim.

Karotenoidy to prekursory witamy A, która przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu żelaza oraz pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych. Znana jest również z tego, że pomaga zachować zdrową skórę oraz prawidłowe procesy widzenia. Dodatkowo pomocna jest w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz odgrywa rolę w procesie specjalizacji komórek.

Acerola znajduje swoje zastosowanie również w kosmetyce. Jej ekstrakt może być składnikiem kremów oraz maseczek do twarzy. To dobroczynne działanie zawdzięcza beta–karotenowi, który pomocny jest w problemach skórnych i opóźnia pojawienie się zmarszczek oraz witaminie C, która uszczelnia naczynia krwionośne.

Koncentrat z owoców aceroli jest głównym składnikiem suplementu diety BIO Acerola GAL. Produkt ten uzyskał certyfikat EKO, który potwierdza, że został wykonany z naturalnych składników oraz proces jego powstania spełnił warunki zasad produkcji ekologicznej. Zapewnia to także, że witamina C zawarta w preparacie BIO Acerola jest w 100% naturalnego pochodzenia, bez dodatku syntetycznego kwasu L-askorbinowego.

Sprawdź BIO Acerolę GAL